Δυσπραξία & Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Ένα σύγχρονο μοντέλο κλινικής αξιολόγησης και θεραπείας σε παιδιά, 8 & 9/11/2014


Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου σε συνεργασία με τον εργοθεραπευτή Δημήτριο Μυλωνάδη, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το διήμερο σεμινάριο με θέμα "Δυσπραξία & Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Ένα σύγχρονο μοντέλο κλινικής αξιολόγησης και θεραπείας σε παιδιά".

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Χώρος διεξαγωγής: Mediterranean Palace
Ημερομηνία: Σάββατο & Κυριακή, 8 & 9 Νοεμβρίου 2014
Ώρες: 9:00 - 17:00
Διάρκεια: 16 διδακτικές ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων: Περιορισμένος 



Εισηγητής:
Δημήτριος Μυλωνάδης, Εργοθεραπευτής, M.Sc.

Βιογραφικό:
Ο Δημήτριος Μυλωνάδης είναι πιστοποιημένος θεραπευτής στον τομέα της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (S.I.) και καταξιωμένος ειδικός στην αξιολόγηση και θεραπεία διαταραχών Αισθητηριακής Επεξεργασίας σε παιδιά και εφήβους στους ιατρικούς και θεραπευτικούς κύκλους του Ηνωμένου Βασιλείου. Πήρε το πτυχίο του από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και την άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος το 2001. Το 2002 μετέβη στο Λονδίνο για τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του East London όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό του (MSc) στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία, έπειτα από μια εκτενή μελέτη κλινικής αξιολόγησης. Ο κ. Μυλωνάδης είναι πιστοποιημένος καθηγητής SI (paediatrics) από το Sensory Integration Network UK & Ireland (www.sensoryintegration.org.uk) στην θεωρία και κλινική πράξη της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση, την κλινική πρακτική και την έρευνα. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει πολλά εργαστηριακά σεμινάρια και εκπαιδευτικά μαθήματα σχετικά με την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση τόσο στην Αγγλία όσο και την Ιρλανδία. Ασχολείται κυρίως με παιδιά που έχουν διάσπαση προσοχής και μαθησιακές, συμπεριφορικές διαταραχές καθώς και διαταραχές αυτισμού. Από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι το Μάρτιο του 2009 ο κ. Μυλωνάδης διετέλεσε μέλος της διοίκησης του SI Network με την αρμοδιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Από τον Οκτώβριο του 2005 ως τον Ιούλιο του 2006 εργάστηκε ως λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Brunel University του δυτικού Λονδίνου. Τον Αύγουστο του 2009 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπολογία του παιδιού στο πανεπιστήμιο του Brunel και το 2010 έγινε μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας της Αγγλίας (Royal Society of Medicine). Ο κ. Μυλωνάδης είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής, του "Hopscotch Childrens Therapy Centre" (www.hopscotchtherapy.co.uk), που εδρεύει στη φημισμένη Harley Street στο κέντρο του Λονδίνου και του Starjumpz Childrens Centre στο Kent, που εξειδικεύονται στη διαγνωστική αξιολόγηση και στη θεραπεία των Sensory Processing Disorders. Επιπρόσθετα ο κ. Μυλωνάδης είναι διοικητικό στέλεχος / μέτοχος στο "The Child and Family Practice" στο κέντρο του Λονδίνου, ιδιωτική κλινική που ειδικεύεται στην πολύπλευρη αξιολόγηση και θεραπεία αναπτυξιακών και ψυχιατρικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Από το Σεπτέμβριο του 2012 ο κ. Μυλωνάδης παρακολουθεί ανώτερες σπουδές στις Νευροεπιστήμες στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του φημισμένου Kings College London.

Σχετικά με την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση:
Η διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος οργανώνει και ερμηνεύει τις διάφορες πληροφορίες/ερεθίσματα ονομάζεται Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι η ουσιώδης βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των λειτουργιών της μάθησης και της φυσιολογικής συμπεριφοράς και θέτει τις βάσεις για τον κινητικο προγραμματισμο και την πραξη.

Η ιδέα και η θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης προέρχεται από την Dr A. Jean Ayres, PhD, OTR, (βλ. http://www.siglobalnetwork.org/about.htm), μια εργοθεραπεύτρια από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Σαν εργοθεραπεύτρια, η Dr. Ayres έδειξε ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο η αισθητηριακή επεξεργασία θετει τις βασεις για μαθησιακές και καθημερινές δραστηριότητες. Η Dr. Ayres περιεγραψε την πραξη ως την «ικανότητα που μας επιτρέπει να καταλάβουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας ή το σώμα μας όταν πραγματοποιούμε επιδέξιες δραστηριότητες όπως όταν παίζουμε με παιχνίδια, ή όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία (π.χ. μολύβι, πιρούνι και μαχαίρι), ή όταν χτίζουμε ένα πύργο με ξύλινα τούβλα, ή όταν τακτοποιούμε ένα χώρο, ή όταν εμπλεκόμαστε σε διάφορες δραστηριότητες… Η ικανότητα για Πράξη περιλαμβάνει γνώση του ΤΙ κάνουμε και ΠΩΣ το κάνουμε” (Ayres, 1989, σελ. 9)

Θέματα - εκπαιδευτικοί στόχοι:
Το σεμινάριο προσφέρει μία εκτεταμένη ανασκόπηση της θεωρίας, αξιολόγησης και θεραπευτικής παρέμβασης των διαταραχών πράξης με έναν τρόπο που στοχεύει να εμπλουτίσει και να βοηθήσει τον κλινικό συλλογισμό των συμμετεχόντων. Οι διαλέξεις καλύπτουν τη δομή, οργάνωση και λειτουργία των αισθητηριακών συστημάτων και οι τομείς της πράξης (praxis) και αισθητηριακής ρύθμισης (sensory modulation) αναλύονται κάτω από το θεωρητικό πλαίσιο αναφοράς της αισθητηριακής ολοκλήρωσης συμφώνα με σύγχρονες έρευνες στο χώρο των νευροεπιστημων.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:
  • Κατανοησουν τη μοναδική συνεισφορά της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στην αξιολόγηση και θεραπεια διαταραχων πραξης σε παιδια με νευροαναπτυξιακες και κινητικες διαταραχες
  • Κατανησουν τις νευροανατομικες βασεις της πραξης στα πλαισια των συγχρονων νευροεπιστημων
  • Αξιολογήσουν κριτικά τη θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και την εφαρμογή του πλαισίου αναφοράς για τη θεραπεία παιδιών με διαταραχές πραξης
  • Αξιολογήσουν κριτικά τη δομή και λειτουργία των αισθητηριακών συστημάτων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο σθμβάλλουν στην πραξη
  • Αξιολογήσουν κριτικά τις διαταραχές πραξης, να αναγνωρίσουν συνοδές συμπεριφορές και να προτείνουν στρατηγικές θεραπείας
  • Χρησιμοποιήσουν τη γνώση από το σεμινάριο προκειμένου να πάρουν κλινικές αποφάσεις για τους πελάτες τους
 
Απευθύνεται σε:
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται κυρίως σε Εργοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και Ειδικους Παιδαγωγους οι οποίοι επιθυμούν να αποκτησουν γνωση στους τομεις αξιολογησης και θεραπευτικης πραμβασης για διαταραχες πραξης/ δυσπραξια. Ιδανικά οι συμμετέχοντες θα έχουν σχετική κλινική εμπειρία στον παιδιατρικό χώρο καθώς και εμπειρία στην αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών με διαφόρου τύπου διαταραχές. Το σεμινάριο αυτό βασίζεται κυρίως σε διαλέξεις, ομαδική συζήτηση και παρουσιάσεις video (case studies). 
  
 
Δίδακτρα: 
Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής, για να ενημερωθείτε σχετικά.


Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται:
• Παρακολούθηση σεμιναρίου
• Υλικό σε έντυπη μορφή
• Βεβαίωση παρακολούθησης
• Καφές και σνάκ στα διαλείμματα



  _____________________________________________________________________
Προτεινόμενη βιβλιογραφία: Πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες συμβουλεύονται να διαβάσουν ή και να αγοράσουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω άρθρα και βιβλία.

Άρθρα:
Miller, L.J., Anzalone, M.E., Lane, S.J., Cermark, S.A., & Osten, E.T. (2007) Concept evolution in sensory integration: a proposed nosology for diagnosis. American Journal of Occupational Therapy, 61, 135-140.
Miller, L.J., Coll, J.R., & Schoen, S.A. (2007) A randomised control pilot study of the effectiveness of occupational therapy for children with sensory modulation disorder. American Journal of Occupational Therapy, 61, 228-238.
Miller, L.J., Schoen, S.A., James, K.& Schaaf, R.C. (2007) Lessons learned: a pilot study on occupational therapy effectiveness for children with sensory modulation disorder. American Journal of Occupational Therapy, 61, 161-169.
Parham, L.D., Cohn, E.S., Spitzer, S., Koomar, J.A., Miller, L.J., Burke, J.P., Brett-Green, B., Mailloix, Z., May-Benson, T.A., Smith Roley, S., Schaaf, R.C., Schoen, S.A., & Summers, C.A. (2007) Fidelity in Sensory Integration Intervention Research. American Journal of Occupational Therapy, 61, 216-227.

Ελληνική Βιβλιογρφία:
Roger A. Barker, Barasi, S, & Neal M.J. (2006) Νευροεπιστήμες με μια Ματιά, 2η έκδοση. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Αθήνα.
Kandel, E.R., Schwartz, J.H., & Jessell, T.M. (2006) Νευροεπιστήμη και Συμπεριφορά. Πανεπηστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Ηράκλειο.
Snell, R.S. (2008) Κλινική Νευροανατομική. Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. Αθήνα

Βιβλιογραφία:
Bundy, A.C., Murray, E.A., & Lane, S.J. (2002) Sensory Integration: Theory and Practice, 2nd ed. F.A. Davis
Cohen, H. (1999) Neuroscience for Rehabilitation, 2nd ed. Lippincott Williams & Wilkins



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής.
Επίσης μπορείτε να μας καλείτε στο 6986180630.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας στο facebook κάντε like στη σελίδα μας!